incearca

luni, 14 februarie 2011

Snitele taranesti

Cand foamea gadila a gandului aripa
si te gandesti la ce-ai in frigider,
la ce sa mai gatesti acum in pripa
si la venitul strasnic de somer,
halucinezi apetisant meniul
unui restaurant cu Micheline stele.
Visezi fois gras,terine si fructele de mare
cum se intind pe masa-ti bogata si-ntre ele,
chateauxbriande si creme, somonul copt in sare
si paste si-antipaste si sute de deserturi
ce vin sa potoleasca al foamei tale,chinul.
Cam gol congelatorul,dar de te uiti in el
gasesti in colt o punga cu carne de vitel
sau chiar de porc se poate,din pulpa sau capac...
De n-ai noroc cu astea si-un piept de pui posac
sau de curcan de-asemeni,de iepure sau miel
fac treaba bun-alaturi cu slana,patrunjel,
cu usturoi si ceapa,masline,gogosari,
cu oua si faina,cu castravetii tari.
Cam lung intro-ul asta si cred ca banuiti
din cele insirate cam ce o sa gatiti.
E taranescul snitel cu tenta vieneza,
sau parizian sau celtic,o vesnica chermeza.
Se iau felii de carne taiate ca de-o palma
subtiri cam de un deget sau chiar si mai putin,
se-ntind usor pe masa c-o mangaiere calma
si vrednic se aplica pedeapsa cu ciocanul
pan' se sfarama fibra dar inca se mai tin
ca foaia de salata abia sosita-n targ.
Se bat vreo doua oua,cu sare si cu sarg,
se-aduce si faina pe-un taler indraznet
si-alaturi pui pesmetul de-ai fost baiat istet.
Tigaia si uleiul se-ncing deja la foc
si snitelul sa-l facem e-acum un simplu joc.
De vrem ca la Viena si simplu sa-l gatim,
felia cea batuta-n faina o tavalim
si-apoi prin oul galben si prin pesmetul gros,
ii scuturam surplusul sa fie mai pufos
si-l frigem in tigaie pana ce-l rumenim.
Pe-o alba farfurie il asezam cu zel
cu-n strop de unt,lamaie si verde patrunjel.
Parisul,mofturos mai vrea si alte cele
pe langa cele spuse in versuri pan-acum.
Un parizian mai cere si-o slaba sunculita
si o felie buna din vechiul cascaval
sa se combine-alaturi ca intr-o pusculita
cand snitelul se-ndoaie,in doua,e..normal.
Se face pachetelul cu cele spuse-n el
se da iar prin faina si ou,pesmetul vrea si el
o-mbratisare tandra-nainte de tigaie.
Patruns de foc de-a-ntregul,un snitel parizian,
se va servi fierbinte asezonat cu hrean.
La noi la tara,maica,de vrei sa-l faci umplut
aduni ce ai prin casa,tocat cum ai putut:
slanina afumata si ceapa si marar
un castravete acru si-un rosu gogosar 
si usturoi,masline si-o gheba daca ai.
Cu astea umpli carnea batuta cum am spus
si-o dai prin ou,faina,de n-ai pesmet,malai
prajiti-l in tigaie la foc mai iute ,dur
si-l dati la farfurie cu doi cartofi natur.
De vrei mai satioase sa fie,mai cu spor
vei face-un sos alaturi cu-n strop de vinisor,
niste bulion de toamna facut de o matusa,
ceapa tocata mare,de vrei il faci cu praz
si doua foi de dafin,sa-i dea putin obraz.
Cand este gata sosul si snitelul facut
exact ca la Viena,fara a fi umplut
ii faci o baie-n oala cu sosul de mai sus
pana se-nmoaie carnea.Atat era de spus.
Serveste-l cu orez sau c-un piure cremos.
Colesterolu-i mare dar tare e gustos.
Acestea -s toate astazi,de-acum doar "pofta buna"
va mai urez prieteni.Vreti poze?peste-o luna!

2 comentarii:

  1. Mmmmmmmm... buuuun!! Foarte frumos modul tău de a posta o reţetă. Chiar mi-ai făcut poftă de şnitel....sau cum se spune la Viena...."schnitzel"... trebuie să fac şi eu.

    RăspundețiȘtergere