incearca

miercuri, 16 februarie 2011

Medalion de crap

  Un crap prins pe balta dupa ore  de asteptare asa cam la 1,5-2 kg,o cana cu orez imprumutat de la un chinez constipat,o cutie de ciuperci luata la reducere ca era stramba,4-5 cepe furate din gradina vecinului impreuna cu un ardei mai gras,1 litru de vin (o cana pentru reteta restul pentru bucatar) alb si cat se poate de sec,ce-a mai ramas intr-o sticla de ulei dupa ce-ati facut gogosi (macar vreo 5 liguri),sare si piper ca-i musai (daca nu aveti sa nu cautati in emisiunile de divertisment ca-i lipsa,mai bine imprumutati de la o vecina vaduva) si,n-aveti incotro,lamaie acra si zemoasa crescuta pe tarabele dezvoltatorilor agricoli din piata.Deci:
        Intors acasa dupa o zi pe balta
        pe care te-asteptai sa prinzi balene
        sau un rechin ceva (poate sirene...)
        te uiti la crapul ce-a umplut pe sfert galeata.
        E frumusel sarmanul si grasut
        dar fraier c-a ajuns la tine-n cos
        alaturi de vreo doi carasi frumosi
        si de-un biban salbatic dar micut.
        La judecata-i dreapta e sentinta:
        decapitare pe motiv ca-i bun,
        eviscerat ca porcul la Ajun,
        in tava el gasi-va pocainta.
        Se da la rece pana pregatim
        alaiul lui de mare-ngropaciune
        in burta noastra care ne tot spune
        ca pestele e bun pentru regim.
        Pe foc tigaia cu ulei o punem
        ceapa tocata drastic si ardeiul
        le aruncam deodata in temeiul
        urmarii ca orez aici depunem
        sa se caleasca pana prind culoare
        si le-necam apoi cu niste apa.
        Ciupercile tocate ca la sapa,
        adic-asa mai taraneste,mare,
        le-nabusim cu sare si piper
        Le-amestecam apoi,incet si cu rabdare
        cu ce era-n tigaie,mai dam sare
        dac-ale noasre gusturi o mai cer
        si burtii crapului ii daruim aceste
        minunatii cu aer de poveste
        si-n tava magic,il stropim cu vin
        mai nstrecuram in taina o frunza de dafin
        si-mbratisarii tandre-a cuptorului il dam
        si terminam tot vinul adus,cat asteptam.
        Cand gata este crapul si vinul tot asa
        pe un platou eliptic il asezam incet
        podoabe de lamaie, taiata fin si ea
        vom aseza in juru-i,coroane pe afet.
        Si ca o jertf-adusa doar cerului senin
        taiat in medalioane,la masa il servim.
        De-avem si o salata,alaturi,de sezon
        vom face valva mare cu CRAPUL MEDALION.  

2 comentarii: