incearca

miercuri, 2 martie 2011

Pastrav betiv

  Ingrediente: 2 pastravi pistruiati,1 bere blonda tinerica(la sticla de 1/2 litru),2 cepe rosioare,2 linguri de ulei(pentru pretentiosi merge si untul),faina de grau pentru fondul de ten al pastravilor,1 lamaie,foi de dafin,sare,piper.
   
       De esti pescar si-ai fost in munti,pe- aproape,
       sa prinzi al apei fulger sclipitor,
       vioi si iute si grabit sa scape
       de musca ce l-a pacalit usor,
       iar bafta n-a lipsit,a fost in toate,
       in vreme,in juvelnic si cu spor
       ai adunat doi pastravi ca la carte
       si febra musculara in picior...
       Iar daca doar un orasean de rasa
       te afli-n evidentele de stat,
       la pescarie de te duci,pe masa,
       gasesti doi pastravi.(Chiar,cat te-a costat?)
       Ei bine,pestii-acestia din dotare
       ii speli cu grija-n apa cu lamaie
       si ii usuci,le dai piper si sare,
       apoi un fard le dai,asa,sa fie,
       cu pudra alba-a bobului de grau.
       Asezi cu grija pestii intr-o forma
       ce poti s-o dai caldurii fara frau,
       tai ceapa in rondele,uniforma
       si faci in jurul pastravilor brau,
       deasupra lor,felii subtiri si acre
       din trupul de lamaie o s-asezi
       si doua foi de dafin,sacre,
       vor da aroma ce-o imaginezi.
       Ca pastravii sa ii imbeti pe loc
       si sa se simta liberi ca-n natura,
       torni berea peste ei si-apoi la foc,
       dupa ce-mbraci atent,dupa masura,
       forma in staniol,dai lucratura.
       O lasi juma de ceas sa se rascoaca
       si-apoi dai la o parte-ncet patura
       de staniol.Si-i mai bagi o leaca
        in febra din cuptor.Zece minute.
       Cand pielea prinsa sa se rumeneasca,
       ii scoti pe un platou pentru servire.
       Mai pui alaturi si niste Feteasca
       si vei afla ce-nseamna fericire.
      

4 comentarii: