incearca

vineri, 4 martie 2011

Minciunele

  Iata si promisa reteta de "minciunele" ce pot tine loc zvonuri la colt de masa.
  Ingrediente: 1 kg faina alba(de patiserie),6 oua,1 pachet de unt(250g),100 g zahar pudra,1 pachet praf de copt,1 lamaie,2 linguri de rom(mai fain decat esenta),1 litru ulei pentru executarea lor silita,sare,zagar pentru fardarea minciunelelor.

        Intr-un castron adanc si larg,cum se cuvine,
        se cerne fin faina,un munte alb,pufos,
        o groapa-n mijloc facem si cu un gest sfios,
        pe rand,ouale spargem amestecand mai bine
        doar unul cate unul cu fire de faina.
        Pui putintica sare si zaharul pudrat,
        praful de copt si coaja lamaiei,imediat,
        adaugam su untul frecat o spuma fina
        si-apoi turnam tot romul.Acum,cu palma grea
        le-amestecam pe toate luind cate putina
        faina de pe margini.Atenti la disciplina,
        vom pedepsi amarnic aceasta coca rea
        ce vrea sa razvrateasca bucataria toata
        cu-a ei arome calde si-aspect de catifea.
        O framantam amarnic si aspru si-ndelung,
        pe masa-apoi aluatul noi il intindem lung,
        subtire si cam cat masa,lat.
        Facem romburi prelungi cu rola de taiat,
        in mijloc crestatura cu varful de cutit.
        Trecand un colt pe-acolo,pe loc le-am rasucit.
        Uleiul pus sa fiarba ca smoala-n iad,pe foc,
        le-mbratiseaza iute si rumen aurii
        vor fi in opt secunde,mai mult sa nu le tii.
        Cu lingura de spuma le scoti pe un platou,
        le tavalesti prin zahar dandu-le chipul nou
        de aurii deserturi cu fard de zahar fin.
        Prea grea nu este treaba facuta pan-acum
        si nici ca parul astazi va mirosi a fum,
        caci fi-vei mandru foarte de asta lucratura.
        Ai pus in fata lumii,minciuna-prajitura.

6 comentarii:

  1. "Maturul-copil si zana cea buna
    si strigat salbatic si geana de luna
    lucind printre stele cu glas pamantean. "

    Imi place atat de mult 8-> Multumesc. Dar tu nu intri pe mess?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e reteta preferata a lui Pinocchio . :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e,Pinochio facut de nenea Toblerone!

    RăspundețiȘtergere
  4. ufff...ce rau te-ai facut si tu...nu era de ajuns ciocolatierul care apare cu ciocolata lui unde te astepti mai putin...ai inceput si tu cu...minciunele :))

    RăspundețiȘtergere
  5. pandhora:Dintre toate minciunelele pe care le cunosc,astea sunt preferatele mele(poate la concurenta cu adevaratele minciunele frantuzesti...le stii?)fiindca sunt parfumate si se topesc pe limba.sic!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu...pe acelea nu le stiu...uff..sunt transparenta si de aia de vede cat sunt de pofticioasa :))

    RăspundețiȘtergere