Ingrediente:o juma' de litru de lapte,1 kg faina,2 oua,20 g drojdie,sare,100 g branza topita tartinabila,100 g pate de ficat,2 linguri mustar picant,100 g peste marinat,50 g unt,250 g crema de branza cu marar,100g masline,1 castravete murat,2 gogosari rosii murati si ei.PS:mai aveti nevoie si de un cuptor incins bine si de cineva sa-l prepare daca mahmureala este proaspata.
Tuica,bere,sprit de vin
adunate-n batatura
ti-au adus amar si chin:
esti mahmur de bautura.
Soata-ti bombane intr-una
cum ca iar te-ai inhaitat
cu prietenii si-acuma
zaci bolnav,mahmur,in pat.
Tu te rogi ca la icoana
sa mai taca,ea,nu vrea
sa isi faca-acum pomana
si un leac de cap sa-ti dea.
Ii promiti cu voce dulce
ca de-acuma n-oi mai bea
ci la teatru te vei duce
impreuna doar cu ea.
Ca-i vei lua o bluza scumpa,
un inel cu briliant,
doar sa-ti dea pe data leacul
si vei deveni galant.
Imbunata de idee
si de-a tale promisiuni
se-apuca biata femeie
de-acel leac,plin de minuni.
Din putin lapte caldut
si din drojdia vioaie
face o maia subtire,
cerne faina-n copaie.
Dupa ce maiaua creste
o amesteca-n faina
punand cele doua oua,
lapte,sare si crestina,
se cruceste,vant isi face
si se ia de framantat
iute,tare,cu nadejde,
ca la bunul cozonac.
Dupa ce-l impatureste
cu-n pachet de unt caldut
si il lasa sa mai creasca
in copaie ca-n patut,
intr-o forma rotunjoara
in cuptoru-nfierbantat
coace-aluatul cam o ora,
rece-n trei ea l-a taiat.
Peste prima felioara,
calma,incet si cu rabdare
intinde topita branza
de-o juma' de deget mare.
Pune-apoi alta felie
din al tortului tau blat
intinzand picanta crema:
terminase de frecat
putin unt,mustarul iute
si pateul de ficat.
Mai facuse si o pasta
din unt,peste marinat
si un castravete acru
stors si maruntel tocat.
Peste-a treia bucatica
o intinde usurel,ca la altar
si imbraca fara frica
tortu-n branza cu marar.
Decoreaza cu masline
si cu rosul gogosar.
Pe cuvant,arata bine
si servit cu un rachiu
te va face-ndata bine.
Eu am incercat-o.Stiu.
Bună tatookis, cred că-i nemaipomenită reţeta asta când îmi vin musafirii... categoric îi voi impresiona. Şi amestecul de arome sigur îl face special. :-)
RăspundețiȘtergereInteresanta poezia,reteta excelenta,dar promisiunea ti-ai tinut-o?
RăspundețiȘtergere