Un crap prins pe balta dupa ore de asteptare asa cam la 1,5-2 kg,o cana cu orez imprumutat de la un chinez constipat,o cutie de ciuperci luata la reducere ca era stramba,4-5 cepe furate din gradina vecinului impreuna cu un ardei mai gras,1 litru de vin (o cana pentru reteta restul pentru bucatar) alb si cat se poate de sec,ce-a mai ramas intr-o sticla de ulei dupa ce-ati facut gogosi (macar vreo 5 liguri),sare si piper ca-i musai (daca nu aveti sa nu cautati in emisiunile de divertisment ca-i lipsa,mai bine imprumutati de la o vecina vaduva) si,n-aveti incotro,lamaie acra si zemoasa crescuta pe tarabele dezvoltatorilor agricoli din piata.Deci:
Intors acasa dupa o zi pe balta
pe care te-asteptai sa prinzi balene
sau un rechin ceva (poate sirene...)
te uiti la crapul ce-a umplut pe sfert galeata.
E frumusel sarmanul si grasut
dar fraier c-a ajuns la tine-n cos
alaturi de vreo doi carasi frumosi
si de-un biban salbatic dar micut.
La judecata-i dreapta e sentinta:
decapitare pe motiv ca-i bun,
eviscerat ca porcul la Ajun,
in tava el gasi-va pocainta.
Se da la rece pana pregatim
alaiul lui de mare-ngropaciune
in burta noastra care ne tot spune
ca pestele e bun pentru regim.
Pe foc tigaia cu ulei o punem
ceapa tocata drastic si ardeiul
le aruncam deodata in temeiul
urmarii ca orez aici depunem
sa se caleasca pana prind culoare
si le-necam apoi cu niste apa.
Ciupercile tocate ca la sapa,
adic-asa mai taraneste,mare,
le-nabusim cu sare si piper
Le-amestecam apoi,incet si cu rabdare
cu ce era-n tigaie,mai dam sare
dac-ale noasre gusturi o mai cer
si burtii crapului ii daruim aceste
minunatii cu aer de poveste
si-n tava magic,il stropim cu vin
mai nstrecuram in taina o frunza de dafin
si-mbratisarii tandre-a cuptorului il dam
si terminam tot vinul adus,cat asteptam.
Cand gata este crapul si vinul tot asa
pe un platou eliptic il asezam incet
podoabe de lamaie, taiata fin si ea
vom aseza in juru-i,coroane pe afet.
Si ca o jertf-adusa doar cerului senin
taiat in medalioane,la masa il servim.
De-avem si o salata,alaturi,de sezon
vom face valva mare cu CRAPUL MEDALION.
Crapa-i-ar capul caprei cum a crapat crapu-n patru !
RăspundețiȘtergereBravo... te-ai aşezat serios pe reţete, bravo!Chiar îmi place, bagă tare! :-)
RăspundețiȘtergere