Ingrediente: 300g faina alba,150g zahar tos,50g zahar pudra,150g unt,4 oua,200 ml apa,100 ml apa de flori(de portocale este o minune),putina sare(un varf de cutit)
Minciunica frantuzeasca cu parfum imbatator,
o poti face lesne-acasa.E fantastic de usor.
Intr-o oala nu prea mare si cu emailul bun
se pun pentru dat in clocot : zahar pudra,untul tot,
apa chioara,niste sare si se fierb incet acum
pana cand bolboroseste ca vulcanul.Acum stop.
De o parte tragem oala si cu o miscare brusca
punem dintr-o dat' faina si amestecam de zor
pana se incorporeaza si devine ca o pasta.
Se raceste de la sine,nu prea tare,doar usor
si atunci adaugi oua,cate unul,rand pe rand,
si transpiri putin pe frunte,tot mereu amestecand.
Cand se face ca smantana si usor galbuie-n chip
torni incet apa de floare sa ii dea parfum de vis,
pe foc iar o pui de-ndata si-o-ncalzesti tot agitand
pana iar se-ngroasa pasta,un soi de lapte cu gris.
Dai de-o parte si uleiul, intr-un vas il incalzesti,
nu sa fiarba ci sa coaca tu incet il potrivesti.
Poti apoi cu lingurita sa faci portii de minciuni
si le-asezi incet in oala sa se coaca,ce minuni,
dintr-o bila cat o nuca iese-un bulgare de aur,
mare cat mingea de tenis,se umfla ca un balaur
si-l intorci si il sucesti,timp de trei sau poate patru
minutele,perpelindu-l ca-n finalul de la teatru.
Cand e gata,maronie,pe un servetel curat
dai de-o parte sa isi lase tot uleiul incintat.
Le stropesti cu zaharelul tos si alb ca la botez
si astepti sa se raceasca.Cam o ora-apreciez.
De minciuna romaneasca daca tu te-ai saturat
ia-o pe-asta frantuzeasca si afla-ve-i imediat
ca aceste minciunele au un iz mediteran
si-s pufoase,parfumate.Nu ca alea de taran
ce ne-au ghiftuit de secoli burta noastra nesatula.
Deh,minciuna-occidentala,parfumata si fudula.
vad ca ii faci concurenta ciocolatierului...el are azi in "meniu" briose :))
RăspundețiȘtergereo sa devin dependenta de dulciuri sub orice forma :))
Era o reteta promisa si daca le incerci este posibil sa devii minciunelodependenta.Trag o fuga la invizibil sa imprumut niste ciocolata si sa gust din briosele lui.
RăspundețiȘtergere