Ingrediente:4-5 cartofi(nu cartofori)medii,1 ceapa(dar de apa),1 morcov(lung,portocaliu,nu foarte mare dar zglobiu),1 catel de usturoi(rasa pura,autohtona),2 linguri ulei de masline(stranse-n brate de virgine),1/2 lamaie,sare si piper si cel mai important,1 pahar mare de vin alb si parfumat(otonel,poate muscat...)
De vrei sa gusti inalta societate
incepi intai cu ale lor bucate.
Ce va prezint eu astazi,mi se pare
dintre-ale lor salate,cea mai tare.
Silueta doamnelor ce ne impresioneaza,
cu-asa ceva-n dieta se formeaza.
Tine de foame,sete si iubire,
le-aprinde beculetul din gandire,
se simt palmierul zvelt din oaza,
de kilograme-n plus nu le e groaza
Cum se prepara,chiar acum va spun:
cartofii imbracati in coaja-i pun
sa fiarba-ncet in oala de pe foc;
alaturi daca pot si mai am loc,
pun morcovul sa fiarba singurel
iar intre timp tai ceapa maruntel
si usturoiul il pisez la cap
ca e-ncapatanat si iute.Ca sa scap
de-aroma ce patrunde peste tot,
strivesc lamaia pana zeama-i scot.
Acum,ca astea toate-s pregatite
cartofii scot din ape clocotite
si-asa fierbinti de piele ii dezbrac.
Felii sau cubulete-ndata-i fac
si-i pun alaturi intr-un castronel
cu morcovul felii subtiri si el
pun ceapa cea marunta si usturioiul fin
le dau piper si sare si-adaug acel vin
ce-asteapta sa innece frumoasele legume.
Apoi o ora-ntreaga,sau poate doua chiar
lasa sa bea tot vinul ce fosta in pahar
cartofii sa se-mbete si morcovul la fel
sa nu mai fie acolo,un strop de otonel.
Cu zeama de lamaie su cu uleiul fin
vom face-un sos indata,amestecand blajin
il punem in salata,mai asteptam putin
si o servim.Minune.E principalul fel
la masa boiereasca de sub turnul Eiffel.
Faceti o incercare si daca nu va place,
Parisul nu se muta cand altceva veti face..
simpla si gustoasa reteta...nici nu ma indoiesc de gust...parca ar fi una din retetele lui Pastorel Teodoreanu :)
RăspundețiȘtergereHei ce mai faci?;;)
RăspundețiȘtergereBuna fetelor,ma bucur ca ati venit la masa mea.
RăspundețiȘtergerepandhora:e chiar buna si Pastorel este unul dintre prietenii mei de suflet si de pahar(de bucatar)
Mallynna:imi fac de cap cu niste rime prin imprejurimi.u?
La cat costa cartoful , e prea de fite mancarea asta !
RăspundețiȘtergereinvizibilul:asta cam asa e,dar cu potocale nu merge ceapa.
RăspundețiȘtergeretocmai ti-am dat add :d ca sa iti raspund la acele intrebari
RăspundețiȘtergereCand intri pe mess imi dau buzz :)
RăspundețiȘtergeresi mie imi este drag Pastorel...am si o postare mai veche cu una din retetele lui in versuri :)
RăspundețiȘtergereAs renunta la blog...ce zici?
RăspundețiȘtergereGustoasa reteta ta,ma intreb ce gust va avea?Ma duc si eu sa o pregatesc si-apoi cum a ieist am sa-ti povestesc :)
RăspundețiȘtergereNu m-am gandit ca vor avea asa succes niste cartofi.
RăspundețiȘtergereMallynna:stai sa invat si eu treaba cu messu' si NU!NU!NU!nu renunta,e prea frumos si delicat.
...dream...:abia astept parerea ta.
pandhora:cand eram mic si prostut am auzit intre niste barbati pusi pe treaba,primele cuvinte din Pastorel:
cea mai buna bautura
este apa de izvor,
daca pui o picatura
intr-un kil de vinisor.
vreau sa cred ca tu respecti mereu retetele si ca ai respectat-o si pe aceasta in mod special :)
RăspundețiȘtergereeu una detest apa in vin...sprit...oribil cuvant :))